Wkładanie chleba do zamrażarki: błąd, który wszyscy popełniamy i który sprzyja rozwojowi bakterii

Z pewnością niejednokrotnie stosowałeś taktykę wkładania chleba do zamrażarki, aby przedłużyć jego trwałość i mieć go pod ręką w każdej chwili. Jest to metoda bardzo popularna, co do tego nie ma wątpliwości, ale nie jest ona pozbawiona zagrożeń, dlatego ważne jest, aby wziąć pod uwagę kilka kwestii, aby to „cudowne rozwiązanie” nie stało się pożywką dla bakterii i nie zagroziło naszemu zdrowiu jelitowemu.

1. Jak bezpiecznie zamrażać chleb

Chociaż wydaje się, że ta metoda nie ma w sobie nic tajemniczego, zaskoczy Cię fakt, że podczas tego procesu można popełnić błędy. Po pierwsze, i co najważniejsze, należy zmienić torebkę, w której znajduje się chleb, zazwyczaj papierową, ponieważ włożenie go do niej jest fatalnym błędem. „Oprócz zmiany smaku, nie zapobiega ona swobodnemu przepływowi powietrza, a tym samym rozprzestrzenianiu się bakterii” – wyjaśnia francuski serwis La Libre.

2. Należy pamiętać

Oznacza to, że nawet jeśli chleb jest poddawany niskim temperaturom i możemy sądzić, że organizmy znikają, prawda jest taka, że zamrażanie spowalnia ten proces, ale go nie zatrzymuje. Jeśli włożymy chleb wraz z papierową torebką, w rezultacie w miękiszu i skórce pojawią się bakterie, które po rozmrożeniu uaktywnią się jeszcze szybciej.

3. Jeden z najczęstszych błędów

Dlatego też, jeśli nie chcemy narażać naszego zdrowia, najlepiej jest używać zamiast tego hermetycznej torebki. W przeciwieństwie do torebki papierowej, blokuje ona dostęp powietrza i ogranicza rozprzestrzenianie się bakterii.

4. Więcej szczegółów

Ważne jest również, aby pamiętać o zasadach, których należy przestrzegać podczas rozmrażania, ponieważ nie wszystko jest dozwolone. Jeśli chcemy to zrobić bezpiecznie, musimy zapomnieć o kuchence mikrofalowej. Najlepiej jest pozostawić chleb do powolnego rozmrażania na świeżym powietrzu, a następnie, aby uzyskać chrupiącą skórkę, włożyć go na kilka minut do piekarnika.

Oczywiście fakt, że zamrażarka pomaga nam przedłużyć okres przydatności żywności, nie oznacza, że robi to w nieskończoność. W przypadku chleba należy pamiętać, że jego maksymalny okres przydatności wynosi około sześciu miesięcy. Nie należy również zamrażać, rozmrażać i ponownie zamrażać chleba, niezależnie od tego, czy jest to chleb domowy, czy kupiony w supermarkecie.

Mila Palmroos/ author of the article

Piszę artykuły o praktycznych poradach na każdy dzień, dzielę się prostymi trikami, które ułatwiają codzienność i pomagają dbać o siebie.

Mefese