Zarówno piekarnik, jak i kuchenka mikrofalowa to dwa urządzenia, z których najczęściej korzystamy w kuchni ze względu na ich praktyczność i szybkość działania w codziennym użytkowaniu. Podgrzanie szklanki mleka, pieczenie ciasta przez kilka minut, zapiekanie zapiekanki z makaronem, ponowne wykorzystanie pojemnika, który leżał kilka dni w lodówce… i wiele innych rzeczy.
Jednak wszystkie te codzienne zastosowania mają również swoją złą stronę: częściej się brudzą i pochłaniają nieprzyjemne zapachy, tłuszcz i wilgoć. Nie wszyscy o tym wiedzą, ale idealnym sposobem na pozbycie się tych problemów jest użycie soli.
Sposób na usuwanie plam, nieprzyjemnych zapachów i brudu
Oprócz przyprawiania i wzmacniania smaku potraw, sól ma również inne ciekawe zastosowania w kuchni, ponieważ może pomóc nam w utrzymaniu mikrofalówki i piekarnika w czystości. Jak działa ta metoda? Wystarczy wrzucić szczyptę soli do obu urządzeń.
Chociaż wiele osób o tym nie wie, składnik ten jest higroskopijny, co oznacza, że ma zdolność przyciągania i zatrzymywania niewielkich ilości wilgoci, dzięki czemu pomaga wchłonąć nadmiar pary powstającej podczas podgrzewania potraw. Ponadto przyczynia się również do lepszego zachowania tekstury potraw.
Więcej szczegółów
Chociaż metoda ta jest bardzo praktyczna, nie zastępuje ona regularnego czyszczenia obu urządzeń. W związku z tym eksperci zalecają inną metodę higieny, do której potrzebna jest jedynie szklanka wody z plasterkami cytryny i sodą oczyszczoną. W ten sposób, po przetarciu ściereczką, możemy pozbyć się tłuszczu i najtrudniejszych plam.
Utrzymując dobrą rutynę czyszczenia, nie tylko nie narażamy naszego zdrowia, ale także zapewniamy dłuższą żywotność tych urządzeń.