Jest to modny produkt spożywczy bogaty w zdrowe tłuszcze, błonnik, witaminy i minerały, które korzystnie wpływają na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, trawiennego i mózgu.
Awokado jest bardzo kompletnym produktem spożywczym: dostarcza zdrowych tłuszczów, zwłaszcza jednonienasyconych, a także błonnika, potasu, magnezu, witaminy E, C i innych przeciwutleniaczy.
Dzięki kremowej konsystencji i intensywnie zielonemu kolorowi awokado stało się modnym produktem spożywczym, który jest często stosowany zarówno w daniach dla smakoszy, jak i w codziennych przepisach, takich jak popularna „avocado toast”. Jest bogaty w zdrowe tłuszcze, błonnik, witaminy i minerały, które dostarczają energii i sytości, ale przede wszystkim sprzyjają zdrowiu układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom cukru we krwi i zwalczają zaparcia.
Jest to owoc drzewa awokado, które może osiągać nawet dwadzieścia metrów wysokości w subtropikalnych regionach Ameryki Środkowej, skąd pochodzi. W Argentynie można je znaleźć na rynku od kwietnia do grudnia, a głównymi odmianami sprzedawanymi na rynku są Hass i Pinkerton, które charakteryzują się szorstką skórką i niewielkimi rozmiarami. Dzięki wysokiemu popytowi prowincje takie jak Tucumán, Salta i Jujuy stały się największymi producentami awokado w kraju.
Zgodnie z wytycznymi żywieniowymi dla ludności Argentyny zaleca się włączenie awokado do diety co najmniej raz w tygodniu jako substytut oleju, zastępując jedną łyżkę stołową połową małego awokado. Ponadto można go stosować w słodkich potrawach zamiast masła; jest idealny do tego celu, ponieważ nadaje potrawom kremową konsystencję i pozwala zmniejszyć ilość tłuszczów nasyconych, dzięki czemu posiłki są zdrowsze.
Awokado: korzyści płynące ze spożywania
Sol Vazquez, licencjatka z zakresu żywienia, wyjaśnia, że awokado jest bardzo kompletnym produktem spożywczym: dostarcza zdrowych tłuszczów, zwłaszcza jednonienasyconych, a także błonnika, potasu, magnezu, witaminy E, C i innych przeciwutleniaczy. „Jest to jeden z tych produktów spożywczych, które sprawiają przyjemność podczas jedzenia, a jednocześnie są zdrowe”.
1. Trawienie
Hiszpańska Akademia Żywienia i Dietetyki wskazuje, że dzięki zawartości błonnika (6,3 g na 100 g) i wody (76,4 g) awokado jest sprzymierzeńcem w walce z zaparciami i wspomaga zdrowie jelit. Regularne spożywanie tego owocu, jak wskazuje instytucja, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
2. Poprawia poziom cholesterolu
„Błonnik zawarty w awokado może poprawić poziom cholesterolu lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL) i jakość cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL)” – informuje Klinika Mayo. To samo centrum zaleca dodanie dwóch porcji tygodniowo do zdrowej diety, aby osiągnąć wspomniane efekty.
3. Wzmacnia układ odpornościowy i poprawia zdrowie mózgu
FEN (Hiszpańska Fundacja Żywienia) podkreśla, że średniej wielkości awokado (około 200 g) dostarcza 33% zalecanego spożycia witaminy B6 dla mężczyzny w wieku od 20 do 39 lat o umiarkowanej aktywności fizycznej i 38% w przypadku kobiety o tych samych cechach. Dodaje, że witamina ta jest niezbędna do prawidłowego rozwoju mózgu, układu nerwowego i utrzymania silnego układu odpornościowego.
Średniej wielkości awokado dostarcza 33% zalecanego dziennego spożycia witaminy B6 dla mężczyzny w wieku od 20 do 39 lat o umiarkowanej aktywności fizycznej i 38% w przypadku kobiety.
4. Wspomaga zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health przeanalizowali 30 lat danych dotyczących około 111 000 osób biorących udział w badaniach na dużą skalę i odkryli, że osoby spożywające równowartość jednego awokado tygodniowo miały o 16% mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i o 21% mniejsze ryzyko chorób wieńcowych niż osoby, które nie spożywały tego owocu. Różnica w ryzyku była większa, gdy awokado zastępowało połowę dziennej porcji margaryny, masła, pełnotłustych produktów mlecznych, przetworzonego mięsa lub jajek.
Jeśli chodzi o spożycie, Vazquez podkreśla, że zawarte w tym produkcie tłuszcze jednonienasycone – tego samego rodzaju co oliwa z oliwek – pomagają poprawić profil lipidowy i mają działanie przeciwzapalne. Jednak ostrzega: „Jak w przypadku wszystkich produktów spożywczych o dużej gęstości energetycznej i kalorycznej, sekret tkwi w umiarze. Nie chodzi o to, aby je zakazać, ale aby spożywać je świadomie, rozumiejąc, że nawet to, co dobre, wymaga równowagi”.
Na koniec dodaje, że osoby z zaawansowaną niewydolnością nerek powinny ograniczyć spożycie awokado ze względu na wysoką zawartość potasu. „Poza tymi przypadkami jest to bezpieczny i zalecany produkt spożywczy”.
Dzięki wysokiemu popytowi prowincje takie jak Tucumán, Salta i Jujuy stały się największymi producentami awokado w kraju.