Lodówka i piekarnik są jak dzień i noc pod względem mocy, ale oba mają duży wpływ na rachunek za prąd
Jeśli przeanalizujemy po kolei wszystkie urządzenia elektryczne w domu, możemy stwierdzić, że urządzenie, które zużywa najwięcej energii, nie jest najpotężniejsze, ale liczy się również czas pracy. Wyróżniamy zatem dwie kategorie: urządzenia, które zużywają dużo energii w krótkim czasie, czyli mają wysokie zapotrzebowanie energetyczne w krótkich okresach czasu, oraz urządzenia o niskim zużyciu energii (w porównaniu z poprzednimi), ale które są używane przez wiele godzin dziennie. Najlepszym przykładem tej drugiej kategorii jest lodówka, która jest zawsze włączona.
W pierwszej kategorii znajdują się piekarnik, żelazko, grzejnik, płyta ceramiczna lub pralka. Jeśli ograniczymy się do dużych urządzeń gospodarstwa domowego, istnieje jedno niezbędne w każdym domu osoby lubiącej gotować, które bije na głowę wszystkie inne: piekarnik elektryczny. W rzeczywistości, w zależności od piekarnika i pralki, można zauważyć tak ogromną różnicę, jak ta, którą proponujemy między tymi dwoma urządzeniami.
Piekarnik jest wielkim sprzymierzeńcem w kuchni i wrogiem na rachunku za prąd
Czynniki takie jak technologie, wiek urządzenia, jego wydajność lub efektywność mogą powodować ogromne różnice w zakresie zużycia energii, ale różne obliczenia Instytutu Dywersyfikacji i Oszczędzania Energii (IDAE) oraz przedsiębiorstw zajmujących się sprzedażą energii, takich jak Repsol lub Naturgy, podają następujące zakresy zużycia energii w ciągu godziny:
- Piekarniki: od 2000 do 3000 watów
- Płyty ceramiczne i indukcyjne: od 1500 do 6500 watów
- Grzejniki elektryczne: od 1500 do 2500 watów
- Żelazka: od 1500 do 3500 watów
- Podgrzewacze elektryczne: od 1500 do 2500 watów
- Suszarki do włosów: od 1500 do 2000 watów
- Płyty do gotowania: od 1500 do 2000 watów
- Frytkownice elektryczne: od 1500 do 2500 watów
Oczywiście, jak wspomnieliśmy powyżej, istnieją kuchnie z kuchenkami gazowymi i ceramicznymi, ale piekarnik wraz z lodówką to urządzenia, które dominują w kuchni. W przypadku lodówki mówimy o 100–300 kWh rocznie w modelach energooszczędnych (należy pamiętać, że może to przekroczyć 600 kWh w starszych i/lub nieenergooszczędnych modelach), co odpowiada 0,27–0,82 kWh dziennie, czyli około 30–90 watów na godzinę.
Należy jednak podkreślić, że lodówka nie zużywa energii w sposób ciągły, ponieważ silnik uruchamia się cyklicznie (stąd obliczenia są dokonywane w ujęciu rocznym). Jeśli weźmiemy pod uwagę odpowiednio dla piekarnika i lodówki najniższe wartości zużycia, otrzymamy ogromną różnicę.
W obu przypadkach urządzenia muszą osiągnąć określoną temperaturę i ją utrzymać, ale podczas gdy piekarnik zaczyna od temperatury otoczenia i osiąga wysokie temperatury, w przypadku lodówki chodzi o stabilizację temperatury wewnętrznej. Ponadto piekarnik zużywa energię nawet w trybie czuwania. Zużycie energii przez piekarnik jest tak duże, że warto poświęcić trochę czasu na zbadanie i zainwestowanie w zakup wydajnego modelu.
Ze względu na zużycie energii niektórzy decydują się na zastąpienie go frytkownicą powietrzną do niektórych potraw, ale piekarnik nadal jest doskonałym sprzymierzeńcem w kuchni, o ile stosuje się kilka wskazówek, takich jak wykorzystanie jego możliwości do przygotowywania kilku potraw jednocześnie, wyłączanie go nieco wcześniej, aby wykorzystać ciepło resztkowe, lub unikanie częstego otwierania drzwiczek.